Historie

1964 april
Sociëteit De Koffer wordt opgericht, als onderdeel van de Gereformeerde Kerk Hillegersberg/Schiebroek. Er wordt een ruimte betrokken in de kelder van Gebouw De Brandaris, een wijkgebouw van de kerk dat op de hoek van de Meidoornsingel en de Adrianalaan stond. Wanneer er een bandje optreedt gebeurt dit in de bovenzaal van De Brandaris. Een stropdas is in die tijd verplicht.

1971 (?)
Sociëteit De Komkommer wordt opgericht. Ook deze sociëteit hoort bij de Gereformeerde Kerk Hillegersberg/Schiebroek. De Komkommer, die ook een plek vindt in de kelder van De Brandaris is vooral voor de jongeren (vanaf ca. 15 jaar) terwijl de Koffer zich richt op de ouderen (tot ca. 25 jaar). In de praktijk blijken de jongeren heen en weer te lopen tussen de sozen.

1976
Oprichting Sooskrant Konneksjun. De Koffer had reeds De Kofferkrant, maar in 1976 wordt besloten te starten met een Sooskrant voor beide sozen, de dan nog De Koffer en De Komkommer heten. De sozen hebben samen dan zo’n 120 leden.

1976
Na controles van Bouw- en Woningtoezicht blijken de kelderruimten niet te voldoen aan de voorschriften. Met name de hoogte van de kelder is ruim onvoldoende voor een veilig gebruik. De Koffer en De Komkommer mogen het seizoen afmaken maar worden dan gedwongen naar een nieuwe ruimte uit te zien.

1976 september
De Koffer en De Komkommer besluiten te fuseren. De sozen verhuizen naar de bovenverdieping van Gebouw De Brandaris. De ruimte is bereikbaar via de brandtrap van het gebouw. De podiumruimte van de bovenzaal wordt grondig verbouwd. Hier komen de bar, disco en wat hangtafels. De grote zaal moet iedere zaterdagnacht ontruimte worden en schoon opgeleverd, voor kerkelijk gebruik. De banken worden hiervoor in de WC’s gepropt. Ieder weekend weer.
Societeit Koffer/Komkommer, opent de nieuwe ruimte (de bovenverdieping van Gebouw De Brandaris) op zaterdag 18 september 1976.

1978 september
Besloten wordt om de naam van de sociëteit te wijzigen. De naam van de Sooskrant wordt aangenomen als naam voor de sociëteit: Sociëteit Konneksjun. Op 23 september 1978 is de opening van Sociëteit Konneksjun. De officiële opening wordt verricht door dominee Janse de Jonge.

1984 januari
Er wordt een reünie georganiseerd, ter ere van 20 jaar sooswerk en 5 jaar Konneksjun. Er komen ca. 400 mensen op het feest, er blijken zelfs mensen uit Frankrijk gekomen te zijn.

1986 december
Konneksjun krijgt te horen dat Gebouw De Brandaris gesloopt zal worden. Hectische maanden volgen als blijkt dat de verwarmingsinstallatie geen brandstof meer krijgt en uitvalt. Met veel kunst en vliegwerk (heaters) slaagt Konneksjun erin om te blijven draaien.

1987 juni
Konneksjun sluit de deur van Gebouw De Brandaris voor de laatste maal achter zich…later dat jaar wordt De Brandaris gesloopt. De leden worden bijeen gehouden met activiteiten op andere locaties.

1988 oktober
Konneksjun opent haar deuren in het pand aan de Peppelweg waar ook OJC Nullis Pretii in gevestigd is. Het pand wordt in tweeën gedeeld, een deel voor Nullis en een deel voor Konneksjun, met aparte voordeuren dus. Dit was de meest haalbare optie naast ‘een zaaltje in de Goede Herderkerk’ en ‘semi-permanent nieuwbouwen aan het Wilgenplasplein’. Veel mensen zijn tegen intrekken in het ‘Nullis-pand’ en niet in de laatste plaats de bezoekers van Nullis. Binnen een maand is Konneksjun weer een bloeiende Soos!

1989 (?)
Sociëteit Konneksjun is nu ook op woensdag geopend, alleen voor leden.

1990 augustus
Op 25 augustus opent Konneksjun de ‘grote zaal’, de soosruimte is in een keer 50 m2 groter.

1991 september
Wanneer de Deelgemeente Hillegersberg/Schiebroek besluit Nullis Pretii te sluiten lopen de spanningen op. In een artikel in het Rotterdams Dagblad speculeerden de bezoekers van Nullis over brandstichting. In september slaan de vlammen uit het dak. Na blus werkzaamheden blijkt het grootste deel van de inboedel van Konneksjun gered, met veel waterschade. Het pand moet echter gesloopt worden doordat asbest is toegepast in het dak en door de brand is dat vrij gekomen. Voor de derde keer staat Konneksjun op straat!

1992 januari
De tekening is klaar voor de bouw van een zgn directiekeet van 10 bij 21 meter aan het Wilgenplasplein. De bouwvergunning wordt aangevraagd. De inrichting zal uiteraard weer door de bezoekers van Konneksjun zelf gedaan worden.

1992
In het dakloze deel van het jaar wordt vooral Café Straatweg van Mia en Ton gebruikt als hang-out en uitvalsbasis voor activiteiten.

1992 oktober
Op 17 oktober 1992 opent Konneksjun de deuren van een nieuwe soosruimte aan het Wilgenplasplein. Dit wordt ingeluid met een stille tocht vanaf de Peppelweg (waar nog een zandvlakte rest) naar het nieuwe pand.

1994 augustus
Er is in Konneksjun flinke discussie over het logo. Het logo wordt te oubollig gevonden en voorstellen voor nieuwe logo’s worden gedaan. Uiteindelijk wordt het nieuwe logo goedgekeurd.

1994 september
Konneksjun begint een experiment: Konneksjun Junior opent zijn deuren. Dit zijn avonden voor de jeugd van 14 tot 16 jaar, die twee maal per maand op vrijdag van 19:00 uur tot 22:00 uur terrecht kunnen in Konneksjun. Het experiment houd niet lang stand, een jaartje of zo…

1998 april
Konneksjun introduceert het munten systeem, ter verkrijging van de broodnodige consumpties.

1999 augustus
De soosruimte wordt grondig gerenoveerd, uiteraard door de leden zelf.

2001 januari
De Sooskrant Konneksjun begint aan haar 25e jaar!.

2002 september
Na meer dan 13 jaar Gulpener getapt te hebben stapt Konneksjun over op Dommelsch. Natuurlijk zijn hier de meningen over verdeeld.

2003 juni
Konneksjun organiseert haar tweede reünie. Er komen circa 300 mensen, waarvan sommigen sinds 1965 niet meer in Konneksjun geweest waren.

2003 juni-november
Grote renovatie van het pand aan het Wilgenplasplein. De gevel wordt volledig vernieuwd en diverse inpandige zaken worden vernieuwd, o.a. een houten vloer in de dartcorner.

2003 november
Opening van de gerenoveerde ruimte op 8 november 2003.

2012 november
Er wordt gestart met wederom een grote renovatie van het pand aan het Wilgenplasplein. Het gebouw wordt waterpas gezet en de vloer vernieuwd. Verder vinden er nog vele (kleinere) aanpassingen plaats.

2014 april
Konneksjun bestaat 50 jaar! Dit wordt kleinschalig gevierd op zaterdag 5 april en een groot feest volgde op zaterdag 4 oktober 2014. Meer dan 200 (oud) bezoekers vonden hun weg naar hun sociëteit. Het was een zeer geslaagde dag die eer deed aan het historisch gegeven van 50 jaar sociëteit in Rotterdam
De Koffer – Komkommer – Konneksjun, You ain’t seen nothing yet !

2019 zomer
Er wordt door een enthousiaste groep groot onderhoud gepleegd aan ons huis. Met name de disco (vloeren/wanden) wordt serieus opgeknapt. Ook wordt de gehele CD verzameling verkocht. De vinyl singles blijven uiteraard behouden.

2019 oktober
Konneksjun viert haar 55 jarig bestaan met een reünie, die redelijk bezocht wordt maar niet zo druk was als in 2014.

2020 
Konneksjun sluit in maart conform de landelijke Corona-maatregelen voor onbepaalde tijd haar deuren. Op 1 juni opent Konneksjun haar deuren voor een Corona-proof barbeque, die in twee shifts van maximaal 30 personen succesvol verloopt. Na enige maanden volgens de Corona-richtlijnen open te zijn geweest sluit Konneksjun conform de landelijke maatregelen in oktober weer haar deuren voor onbepaalde tijd.